marți, 23 februarie 2010

alina prezinta observatorul. esca, stirile. razboi de 500.000 de telespectatori.

formatul nou al obsevatorului are spirit britanic. ritm, expresivitate, o anume dinamica a prezentatoarei, alta selectie a subiectelor. exercitiul celor de la ITN care a manageriat noul format se simte. unele dintre trucuri sunt similare cu cele propuse si la national tv acum mai bine de 5 ani.

dar in mod evident ei nu au putut influenta si echipa din spate, editorii, producatorii, cameramanii.englezii au propus unele directii de comnicare, dar nu au putut improspata prea mult retorica, limba romana o folosesc tot jurnalistii vechi ai antenei.
am vazut in stand-upuri multi tineri. niciuna dintre figurile prea uzate ale antenei nu a fost pe sticla. semns bun, ramine cat timp va rezista. antenistii au mai avut tentative de schimbare/innoire dar niciuna nu a rezistat prea mult. de aceasta data a disparut din schema insusi sorin oancea, aritzanul tuturor conceptelor, directivelor, intrigilor de pina acum.

miza cea mare este alina petrescu. o jurnalista de mare clasa, delicata, cu o anume jovialitate si inocenta. foarte ferma pe prezentare acum la observator. mai "tare" ca fire si mai avantata decit era la antena3. s-a imbracat intr-un sacou carmin si a aparaut asa pe toate ziarele trustului chiar pe prima pagina.
daca ar fi depins totul de ea atunci poate ca ar fi fost mai usoara trecerea. dar, revin, echipa din spate... e buba.

un sacou rosu carmin a ales si esca pentru revenirea de dupa accidentul de la schi. cu piciorul in gips si o telenovela emotionanata si nu lacrimogena, andreea a reluat prezentarea stirilor protv fara emotii. in formatul pe care este stapina si din care va putea fi foarte greau detronata. esca reprezinta excelenta in stiri! de ani buni, numele ei inseamna stiri mai mult chiar decit inseamna protv.
daca ar fi de doborat imaginea ei ar trebui infrant un intreg concept, o strategie bine construita de ani buni, ar trebui anulata echipa de spate, trupa de oameni care fac acele stiri spectacol fie ca este vorba de accidente mizerabile fie de mondenitati politice sau cotidiene. esca este nr 1 in stiri cu tot cu echipa care produce stirile protv.

in aceste conditii alina petrescu ramine cu observatorul. cele doua productii sunt diferentiate de aproximativ o jumatate de milioan de telespectatori, peste un sfert dintre cei care se uita la acea ora la televizor.

observatorul nu iese cu sibiectele din faptul divers si asta este o greseala. nu le mai prezinta in retorica de tabloid si cu lamentari, dar nici nu aduce un tonus promp, de neutralitate, de precizie jurnalistica. alina are introuri scrise aproape perfect, dar ce urmeaza dupa...e stricat.

oricum, grafica s-a mai rafinat, scrisul observator de pe ecran nu mai este aruncat in mijlocul ecranului. subiectele sunt interesante dar nu sunt profunde. nu aduc nimic special pentru viata omului. sunt de tip magazin, curiozitati majoritatea. sau din pacate asa sunt prezentate. le lipseste actualitatea, contextul, prezentul, legatura cu viata oamenilor.

in cateva zile se vor termina exclusivitatile pregatite pentru lansarea noului opbservator. atunci nu vor mai fi subiecte pregatite de zile bune si vor reveni intimplarile la zi, vor alerga din nou dupa extraordinarul de moment, lucrat in graba, produs dupa cutumele emotionale si sensibilitatile deja uzate din mintea antenistilor... ca sa ajunga la o anume eleganta - pe care alina o are din fire - si echipa ar trebui educata o vreme, cateva luni, intens pentru asa ceva...

formatul, structura programului are doua hibe - prea saritoarea simona gherghe, care a intrat in retorica mondenitatilor de tip cancan - si iesirea prea brusca a alinei din emisiune. ea, desi este noua imagine a programului, nu este driver pina la final. ultimul la revedere il ia colega de la sport. alina dispare in loc sa impuna echipa, macar un timp pina cind lumea o va aprecia ca stapina a programului...
un peste alta e clar,
alina prezinta observatorul, si tot esca stirile.
Share/Save/Bookmark

duminică, 7 februarie 2010

oprescu, chemat de urgenta la PSD

zalada mare, asta stim. dar culmea, este si pe Modrogan, si pe Kiseleff, acolo unde PSD si PD-L au treaba de partid.
sorin oprescu este speranta PSD-ului acum. "sa vina Oprescu!" ar strig in cor grupul de lucru care s-a adunat in Kiseleff... nu mai sunt nici cu nastase, nici cu geoana. nici cu mitrea nici cu...vanghelie -asta nici n-are utiliaje. nici macar jeep.

acum, cine e mai prieten cu oprescu, cu primarele general care ar putea pune plugurile in miscare pe linia trandafirie? Kiseleffii sau Modroganii, PSD sau PD-L?
Share/Save/Bookmark