vineri, 22 octombrie 2010

BA... BĂ... INTELECTUAL aPRINS DE JUCĂTOR

putiniada de la bucureşti a început de ceva ani. la cotroceni. să-i revedem, în graţii perfecte, pe noii descoperiţi George Cristian Maior, Traian Ungureanu şi mai nou Teodor Baconschi. Cum au fost ei promovaţi sau de cine au fost ei descoperiţi şi cand? Căpitanul i-a scos în lume. Asemănare imediată şi la vedere: toţi trei poartă ochelari şi apar des la cotroceni... şcoliţi pe afară, tineri, intelectuali în felul lor, umblaţi prin externe şi alte zone de interese majore şi nepublice. pentru fiecare s-a pregătit bine fiecare post, deci se subânţelege că au fost pe nişte liste sau pe o listă cu propuneri. apoi, fiecare are o istorie personală, familială, şcolară, profesională cu momente pe care le-ar ascunde puţin. au încălecat pe-o şa fără să ne spună povestea, aşa.
cum a pătruns baconschi din istoria scolii ortodoxe la vatican şi apoi la externe tot într-un anturaj ortodox, dar care nu ţine cont de doamne doamne ci de domane şi domni diplomati? el o ştie cel mai bine. acum a aflat că ar fi bun şi de preşedinte după ce tocmai mentorul său politic i-a oferit perspectiva şi fotoliul. predarea de ştafetă s-a făcut. preedintele viitor este în transă iar preşedintele în exerciţiu se poate pune pe roate pentru a stăpâni - modelul putiniadei - la palatul victoria. băsescu a fpcut mutări de fiecare dată după ce a pregătit bine locul vizat. acum pregăteşte succesiunea. şi vizează, firesc, postul de premier.
marinarul nu fuge, nu abandonează astfel corabia, schimbă doar postul de comandă.

sunt mai multe motive simple pentru care merită mişcarea: austeritatea va strica şi mai rău apele în ţară şi prin preluare postului de la victoria se pune cumva sub umbrelă, poate continua cu austeritatea pe baza unei susţineri parlamentare sau poate evita capcanele unor anchete pe care i le-ar provoca diverşi.

cine ar fi banconschi? un personaj discret care se poate pune uşor al adăpost. independent a jucat până mai de curând, fără o trupă clară de susţinători la vedere, fără partid. el apare brusc creştin democrat în pd şi pdl, o organizaţie confuză doctrinar. teleog prin studii, creştin, cu balans şi neînrolat. teologia, un studiu de vocaţie, a fost expediat prin câteva cărţi mai mult de platformă personală decât misionare. i-a luat locul diplomaţia, ministeriatul, partidul. acum, cursa pentru cotroceni. ambiguul teolog, şi-a descoperit vocaţia de politican cu scară în partid. din familie, are antecedente... baconschi sau baconki. cine ştie, ştie. ortodoxia şi teologia se adună pe filieră rusă iar ambasadoria, diplomaţia şi partizanatul politic se întâlnesc în linia unei misiuni politice bine primite şi asumate. teodor baconschi va fi tot mai prezent, mai vocal, va vorbi sentenţios şi va căută să se arate lider. modelul fabricării lui medvedev. poate va fi şef mare în pdl. să vedem pe ce liste electorale va reuşi să se insunueze de fapt
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu