vineri, 17 august 2012

jurnalisti de tv, jurnalisti de ziar

lumea presei s-a segmentat aproape brutal. dar si asumat. tot mai multi jurnalisti isi recunosc si isi asuma tabara politica pe care o sustine... este un moment de cinste, intr-un fel. Altfel, marea masa a presei isi pierde independenta de fapt.
adica, despre antena 3 se stie. dar balanta a fost inclinata de B1 si evz in frunte cu ion cristoiu, un fel de monument al presei. pana la urma politicienii au cumparat brndul, evz, cu tot cu jurnalisti si cu legende... In paralel, B1, si-a construit program de propaganda in prime time sustinut de un rulaj al stirilor... ieftin si eficient.
dar in restul lumii jurnalistice ce se intampla? cu derapajele vorbite de la INFO, cu retorica de tabloid uneori isteric de la Ghita tv, cu prea linistita balansare de la realitate... cu adevarul liberalului dinu care ataca si psd si guvernul si pe crin... are legatura cu prima pronuntare pentru rompetrol?!
pana la urma, oamenii se uita la tv cu telecomanda in mana... insa ramine evident o intrebare: din ce bani, cum se sustine presa astazi? ziarele nu se mai vand, teelviziunile abia aduna telespectatori si publicitate pentru a acoperi macar o mica parte din costurile de intretinere.

o singura si interesanta situatie apare in romania dupa 1990: pentru prima data se ancheteaza cu sperietura de rigoare, o frauda electorala iar presa prezinta cazuri, in premiera, si posibil a se dovedi adevarate. de la sacii cu voturi din anii 90, la vorutile consemnate pe liste paupere si mistificate, frauda nu a evoluat prea mult, dar abia acum ancheta pare sa se apropie de o finalitate... tot politica, din pacate!




Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu